Retro Disco - Retro Diszkó - Nosztalgia Disco > Rákász Béla

Főoldal

Retro Disco

Retro D.J.-k

Retro lemezek

Kapcsolat


Rákász Béla


Rákász Béla vagyok, a „LEGENDÁS” DJ, SHOWMAN, aki fehér kesztyűjében már végig pantomimezte a világot, Szentes-Siófok-Budapest-Las Vegas-t oda- vissza!

 

Szerintem csak kétfajta zene létezik: A JÓ és a rossz, de rosszat én nem játszok!

A diszkózást 1973-ban, a szentesi, drámai szakos Horváth Mihály Gimnáziumban kezdtem, a pince klubban, még Tesla B-100-as szalagos magnókkal! Nekem jó volt az is, mert az én zeném bármilyen technikáról egyformán jól szól, mert nem csak effektekből áll, hanem varázslatos dallamokból is!  

Hamarosan Szentes legjobb helyén, a Panoráma Presszóban zenéltem, aztán Siófokon a Palace előtti idők legnagyobb diszkóiban, a Touring Bárban a Deltában és a 2000 fős, nyitott kerthelyiséges Matrózban dolgoztam 1979-1992-ig!

A kezdő szignálom akkor a Y.M.C.A.-volt, amit látott pár vidám fiú, akik egy születésnapi bulijuk erejéig kölcsönvették az ötletet. Azóta is használják, saját szöveggel: „Hóóónaljmirigy…”  De én nem vagyok irigy!

A Fenyő Miki az általam előadott róla szóló paródiáján olyan jót szórakozott, hogy a Hungária együttes felkért a következő turnéjukhoz műsorvezető-showman-nek!

De addigra összevesztek, a Miki kiszállt, és megalakult a Dolly Roll ! Én mentem is az O.R.I. turnéra velük. Hatalmas sportcsarnokos Rock’N’Roll bulikat csináltunk több éven keresztül!
A 80-as években a Budapest Spotcsarnokot is megtöltöttük kétszer!

 

A sikeres diszkós és O.R.I. vizsga után költöztem fel Szentesről Budapestre még 1979-ben!

A vizsgabizottságból D. Molnár Gyuri, a „DeeJay” ajánlott be a S.O.T.E. akkor még No.1-nevű klubjába!

Azonnal szerződést ajánlottak az 1980-as szezonra az UV-fényben pantomimező, táncoló fehérkesztyűimnek, na meg a jól összeválogatott zenéknek köszönhetően!
(Itt ajánlom a mai dj-k a figyelmébe, hogy nem a készbe kell beleülni, mert akkor könnyen lecserélhető vagy, hanem nektek kell felépíteni egy helyet, a saját zenei ízlésetek alapján!)

Eleinte a SOTE-n is alig voltak egy páran, mert csak egyetemisták jöhettek be a szombat esténként 18:00-tól 22:00-ig (!!!) tartandó bulira!

Mert akkor még csak kulturális eseményt lehetett rendezni, így a program eleje egy irodalmi, színházi előadásból állt és csak utána volt egy kis zene és tánc engedélyezve olyan  „szocializmus” módon! Ha a színészek, például Koltay Robiék, belehúztak a versmondásba, akkor volt olyan is, hogy csak 1 órát tudtam már zenélni a végén! 


Aztán az irodalomi estek helyett koncerteket szerveztünk, kiharcoltuk a nyitva tartás meghosszabbítását is, és valamit én is jól csinálhattam,  mert pár év alatt 300 főről 5500 fős csúcsra emelkedett a látogatottság!
A
SOTE KLUB és a RÁKÁSZ  DISCO  hamarosan Budapest, aztán 1988-ra pedig már Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye lett. Annyira híresek lettünk, hogy  rendszeresen jöttek Osztrák, Nyugatnémet, Franci, Holland, Angol tv stábok forgatni, hogy bemutassák otthon, hogy micsoda bulik vannak a vasfüggöny mögött, a proletár diktatúra ellenére is!!! Volt olyan este, hogy 3 tv-s társaság is forgatott a tömegben és a DJ pultban! Majd lelöktek a színpadomról! A Nyugat Berlini rádiókban rendszeresen játszottak a műsoraimból részleteket, onnan hívtak a kint élő disszidens magyarok, hogy Béla itt szól a hangod a rádióban és képzeld eredetiben, magyarul!!!J)))
Hát van egy utánozhatatlan, angolosan beleéneklő konferálási stílusom, az biztos, ami úgy látszik már önmagában is érdekes volt nekik.

 

Egészen 2000 végéig zenéltem a SOTE KLUB-an, amikor is jött a tecno, ami nem az én világom, így azt én már nem vállaltam, mert nekem a zene, NEM CSAK RITMUSOKBÓL ÁLL!
Aztán a rektor egy botrányos szilveszteri plakát miatt be is tiltotta a technó-tivornyát és bezárt a 20 éven át töretlen népszerűségnek örvendő „saját gyermekem „ a SOTE KLUB!

De addig szinte az ország utóbbi 20 évének összes sikeres zenekarát felléptettem:

Benkó Dixieland Band, Bergendy, Neoton, Skorpió, Korál, LGT, Tátrai Band, Edda, Beatrice, Hobo Blues Band, Első Emelet, Exotik, Zoltén Erika, Bob Bon, Hevesi Tamás, Kozmix,

Hip Hop Boyz,  R-Gó,  Bikini, Koncz Zsuzsa, Bródy János, Republic, Demjén Ferenc stb.

 

Aztán a SOTE-s évek után produceri munkát vállaltam a SATELIT Tv-ben!

Nálunk dolgozott Havas Henrik, Bárdos András, Fiala János és még soka mások.

Közben saját diszkó klubokat is nyitottam Szentesen az Ászok klubot,  Siófokon a Tropikál Disco Bárt és Budapesten a Kaméleon Klubot a Mammut üzletház  4. emeletén. Amit akkor már 1 éve senki nem tudott megtölteni!

Én pár hónap alatt teltházat tudtam produkálni mindenütt!
De a sikereik csúcsán eladtam őket, és azóta csak a ZENÉVEL foglalkozom, mint zenei-producer és DJ!

 

Ahogy már mondtam, csak kétfajta zene létezik: a JÓ és a rossz!

De a kettő között a különbséget ma már csak nagyon kevesen hallják, mivel tombol a középszer mindenütt.

 

Aki kíváncsi a különbségre, hívjon és én megmutatom!

Nekem elég csak ránéznem a jelenlévő  közönségre és már tudom, mivel kell kezdenem egy bulit ahhoz, hogy már az elején robbanjon a hangulat, és onnantól kezdve már csak emelkedjen a buli színvonala végig!!! J


„Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni. „

                                                                                                  /John Lennon/

 

A produceri munkám Credo-ja pedig:


Aki tud, és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! (Mert az a zseni!)
Aki tud, és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok! (Az a sztár!)
Aki nem tud, és tudja, hogy nem tud, az okos azt tanítsátok!  (A tehetséges zene rajongók!)

Aki nem tud, és nem tudja, hogy nem tud, az hülye, azt hagyjátok!" (Karaokés playback énekesek!)

 

 

Rákász Béla

Műsorvezető-producer

 

 

Arató András B. Tóth László Dévényi Tibor Dj. Dominique Dj. Spigi Boy Kovács Nagyember László Dj. Lotters D.J. Mizsola Dj. Nikolaj Ban Dj.  Dj. Török János

X faktor rajongói oldal